среда, 19. септембар 2012.

Inkluzija

Inkluzija je proces uključivanja osoba sa različitim oblikom invalidnosti u što aktivnije i ravnopravnije učestvovanje u društvu osoba sa intelektualnim poteškoćama. 
Postoji više oblika uključivanja tj. inkluzije. Jedan od oblika je stanovanje uz podršku, kojim se osobama sa poteškoćama uz stručnu pomoć pomaže da žive što samostalnije u društvu, a ne da čitav život provedu "izolovani" u nekoj ustanovi. Takodje uvodjenje Inkluzije u nastavi je oblik uključivanja o kome će biti više reči u projektu "Rastimo zajedno - Inkluzija" koji će biti realizovan kroz deset emisija koje će se emitovati na talasima Radija 34 uz sufinansiranje Ministarstva Kulture Republike Srbije.


Neke od karakterističnih odlika ponašanja dece sa autističnim spektrom 

Da bi se što bolje i blize upoznali sa pojmom Inkluzije predlažemo da posetite sledeću stranicu

1 коментар:

  1. Obzirom da sam u ulozi roditelja deteta koje ima poremećaj iz spektra autizma i da sam član udruženja EGAL - udruženja roditelja dece sa poremećajima u razvoju ili neke druge vrste invalidnosti, dajem sebi za pravo da sa sugrađanima podelimo naše skorašnje aktivnosti.

    Tema: Uloga roditelja u sprovođenju zakona o inkluzivnom obrazovanju – vodič za roditelje

    Šta je klub podrške?
    Klub podrške je način povezivanja i organizovanja članova porodice međusobno i sa zainteresovanim stručnjacima u cilju kvalitetnijeg uvođenja i sprovođenja procesa inkluzivnog obrazovanja.


    Šta je cilj kluba podrške?
    Cilj našeg kluba jeste da roditelje upozna i osnaži da uzmu aktivno učešće u obrazovanju svoje dece i da daljim delovanjem kroz sistem obrazovanja javno zastupaju njihova prava, a sve u cilju napredka njihove dece u društvenoj sredini.

    Aktivnosti kluba podrške
    Razmena informacija između porodica
    Razmena iskustva između porodica
    Dobijanje znanja i veština od stručnih lica
    Javno zastupanje prava - dečijih i odraslih lica

    Partnerstvo javnih institucija i porodice
    Pozitivni pristup i zajednička orjentisanost na dete
    Uzajamno poverenje i svest o važnosti obostrane podrške detetu
    Otvorenost i tolerancija za različitosti
    Uzajamno izlaženje u susret potrebama deteta
    Uzajamna otvorenost prema različitom pristupu u učenju
    Uzajamna razmena svih sadržaja – edukativnih, zabavnih, sportsko-rekreativnih, kulturno-obrazovnih...
    Direktna pomoć u rešavanju problema
    Jasna raspodela odgovornosti

    Šta je inkluzivno obrazovanje
    Inkluzivno obrazovanje je sistem obrazovanja koji se oslanja na princip poštovanja prava na obrazovanje. Svako dete ima pravo na kvalitetno obrazovanje u skladu sa svojim potrebama i mogućnostima, a institucije i društvo su dužni da mu obezbede sva neophodna sredstva i uslove za njegovo maksimalno napredovanje i socijalizaciju.

    Socijalna inkluzija koja se zasniva po principu jednakih prava za sve podrazumeva potpuno učešće u društvenom životu svakog pojedinca bez obzira na njegov pol, etičku ili etničku pripadnost, rasu, religiju, invaliditet, socio-ekonomski status, sposobnosti ili zdravstveno stanje.

    Vrednosti inkluzivnog obrazovanja
    Svako dete se školuje sa svojim vršnjacima
    Svako dete napreduje u skladu sa svojim mogućnostima i interesovanjima
    Razvijanje partnerstva između javnih i nadležnih institucija i porodica
    Deca sa posebnim potrebama adekvatnije se pripremaju za život u okruženju i njihove komunikacione i socijalne sposobnosti su bolje
    Sva ostala deca uče da žive u svetu nejednakih ali ravnopravnih ljudi i na taj način lakše prihvataju različitost i postaju tolerantniji za potrebe osoba iz svog okruženja
    Svaka osoba je drugačija ali jednako vredna.

    APELUJEMO DA KRAGUJEVAC POSTANE GRAD U KOME SU SVE INSTITUCIJE OTVORENE ZA OSOBE KOJIMA JE POTREBAN DRUGAČIJI PRISTUP DA BI OSTVARILE SVE SVOJE POTENCIJALE, ZATO ŠTO ONE IMAJU PRAVA NA AKTIVNO UČEŠĆE U ŽIVOTU NAŠEG GRADA KAO I SVI OSTALI KRAGUJEVČANI, A GRAĐANI KRAGUJEVCA TOLERANTNIJI U ODNOSU NA RAZLIČITOST U SVOM OKRUŽENJU.

    Apelujemo na sve sugrađane, roditelje, nastavnike, pedagoške asistente, stručne saradnike, udruženja, lekare i uopste sve koji mogu da doprinesu boljem i kvalitetnijem životu naše dece da uzmu učešća u predstojećoj kampanji koja za cilj ima kvalitetno uvođenje inkluzivne prakse u obrazovnom sistemu

    ОдговориИзбриши